Role of Secu Monastery

Simpozionul național„Rolul Mănăstirii Secu în viaţa religioasă a Ţării Moldovei” a fost realizat pentru documentarea şi popularizarea sitului arheologic Vechiul Schit Nifon al Mănăstirii Secu care s-a derulat până în prezent în trei ediții: Ediţia I, Mănăstirea Secu, 25-27 mai 2012, Ediția a II a – 26-27 septembrie 2013 și Ediția a III a – 18-19 septembrie 2014. A fost realizat și un reportaj de către TVR Iaşi, în luna noiembrie 2012 întitulat „Taina îngropată în Poiana lui Nifon”, difuzat ulterior pe postul TVR 3.

Prin acest simpozion s-a dorit conștientizarea contribuției Mânăstirii Secu atât la viața culturală cât și la viața spirituală a Moldovei. Încă de la prima ediție a acestui simpozion s-a încheiat un protocol de colaborare cu cercetătorii invitaţi din Republica Moldova în baza căruia studenţi din Basarabia vor avea posibilitatea să efectueze stagii de practică pe şantierul arheologic de la Mănăstirea Secu.

Momentan, se fac lucrări arheologice din dorinţa de a îmbogăţi istoria vechiului aşezământ de cult păstorit de stareţul Nifon Udrea Trotuşeanul.

 

 

Rolul Manastirii Secu in viata religioasa a Tarii Moldovei – Editia I

18-19 septembrie 2014 - La Mânăstirea Secu din județul Neamț a avut loc, în perioada 18-19 septembrie 2014, Simpozionul național „Rolul Mânăstirii Secu în viața religioasă a Țării Moldovei“, ediția a III-a. Evenimentul s-a derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a debutat cu o slujbă de Te Deum. Moderatorul simpozionului a fost pr. dr. Florin Tuscanu, directorul Centrului de Pelerinaje al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Dupa alocuțiunile invitaților veniți din toată țara, a fost vernisată de catre ing. Viorel Nicolau expozi