Historical Values

Atestată documentar din cele mai vechi timpuri, zona comunei Vînători Neamț a fost atractivă pentru populație datorită suprafețelor de pășuni și fânete care puteau asigura hrana pentru animale și pădurilor care ofereau vânat, fructe si loc de refugiu în caz de nevoie. Multe situri arheologice se pot găsi astăzi pe teritoriul județului Neamț, mai exact în zona Parcului Natural Vînători-Neamț ( Lunca, Poiana Slatinei, Cetățuia, Târpești, Davideni) dovedind că zona a fost constant populată încă din perioada Romană. După retragerea Romană ( 270 BC ), pentru aproximativ 1000 de ani, n-au mai fost găsite informații istorice. În zilele noastre este un lucru cert că aproximativ 1000 ani AD teritoriul a fost condus de Cumani (popor migrator). Legenda spune că regii Unguri au trimis cavalerii

Teutoni să apere granițele regatului împotriva cumanilor și tătarilor și astfel Cetatea Neamț aflată în imediata vecinătate a comunei Vînători-Neamț a fost construită de către cavalerii Teutoni în perioada 1210 – 1220, care au guvernat regiunea și de aceea nu numai cetatea se numeste NEAMȚ cât orașul de la poalele cetății (TÎRGU NEAMȚ) și județul.

Începând cu 1350, au inceput să vina calugări din Statul Feudal Roman – Valahia – stabilindu-se în mici schituri în Moldova. Acestea de-a lungul timpului au ajuns faimoase mânăstiri cum ar fi : Neamț ( apx 1000 călugari în timpul Sfântului Paisie Velichikovschi), Secu ( 400 călugari), Agapia și Văratec ( câte 400 maici în fiecare din ele). Un nou val de transilvăneni se stabilesc la Vânatori-Neamț după înfrângerea răscoalei conduse de Horea, Cloșca și Crișan din 1784. Ocupația tradițională a locuitorilor comunei a fost creșterea animalelor cu activitățile de prelucrare a laptelui, lânii si pieilor, țesutul și împletitul.

Importante erau în trecut pescuitul, cresterea albinelor si vânatoarea. De altfel, de la renumele de buni vânatori vine si numele comunei.