Valori Naturale

Parcul Natural Vânători-Neamț a fost fondat în 1999 și de atunci este administrat de către Regia Națională a Pădurilor. Parcul Natural Vânători-Neamț corespunde celei de a 5-a categorie IUCN (International Union for Conservation of Nature) – „Arii protejate: arie protejată, gestionată în principal pentru conservarea peisajului și recreere”.

Suprafața PNVNT este de 3.0818 ha din care 26.322 ha de pădure, 2.300 ha pășune, 900 ha fânețe, 700 ha zona urbană. 10.849 ha aparțin Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, 15.333 ha aparțin RNP și 140 ha sunt proprietăți private.

Marea parte a teritoriului PNVNT este în Carpații Orientali (Munții Stânișoarei) și Subcarpații Moldovei (Depresiunea Ozana-Topolița cu vârful Pleșu) cu altitudini cuprinse între 365 m și 1.231 m. Altitudinea medie este de 800 metri.

Rețeaua hidrografică este formată de râurile Neamțu (Ozana) și Cracău afluenți ai râului Moldova și respectiv Bistrița. O caracteristică a zonei sunt apele minerale subterane a căror compoziție chimică este foarte similară cu apa minerală din cunoscutele stațiuni Europene: Karlsbad, Marienbad și Vichy.

În interiorul Parcului Natural Vânători-Neamț se pot distinge următoarele arii protejate:

·        „Dumbrava” Rezervația de Stejari ( I IUCN – Uniunea Internaționala de Conservare a Naturii) – pădure seculară, la 450 m înălțime, stejari cu vârste între 200 și 300 ani, de-a lungul râului Ozana în Vânători-Neamț.

·        „Codrii de Aramă”(IV IUCN) pe dealul Filioru la o înălțime de 550-650 m, care include specii de stejar de aproximativ 150 ani vechime.

·        „Pădurea de Argint” (IV IUCN) – pădure de mesteacăn de mai mult 100 ani, la o altitudine de 510 metri.

·        Zona specială de conservare pentru aclimatizarea „Zimbrului European”- în Vânători-Neamț

·        Zona specială de conservare pentru specia de brad pur.

Atracția principală este „Zimbrul European”, prezent în Rezervația de Zimbri, încă din 1968. Datorita proiectului de „Reintroducere a Zimbrului în Carpații Românești” implementat de Administrația PNVNT, „European Bison” poate fi găsit în semi-libertate pe o suprafață de 180 ha și în libertate în zona Chitele.

Zona PNVNT este declarată Sit Natura 2000.

Parcul Natural Vânători-Neamț cuprinde atât specii de biodiversitate importante cât și o  combinație unică de elemente naturale, spirituale și culturale.