Natural Values

Parcul Natural Vinatori-Neamt a fost fondat in 1999 si de atunci este administrat de catre Regia Nationala a Padurilor. Parcul Natural Vinatori-Neamt corespunde celei de a 5-a categorie IUCN ( International Union for Conservation of Nature) – “Arii protejate: arie protejata, gestionata in principal pentru conservarea peisajului si recreere”.

Suprafata PNVNT este de 30818 ha din care 26322 ha de padure, 2300 ha pasune, 900 ha fanete, 700 ha zona urbana. 10849 ha apartin Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, 15333 ha apartin RNP si 140 ha sunt proprietati private.

Marea parte a teritoriului PNVNT este in Carpatii Orientali ( Muntii Stanisoarei) si Subcarpatii Moldovei( Depresiunea Ozana-Topolita cu varful Plesu) cu altitudini cuprinse intre 365 m si 1231 m. Altitudinea medie este de 800m.

Reteaua hidrografica este formata de raurile Neamtu(Ozana) si Cracau afluenti ai raului Moldova si respectiv Bistrita. O caracteristica a zonei sunt apele minerale subterane a caror compozitie chimica este foarte similara cu apa minerala din cunoscutele statiuni Europene : Karlsbad, Marienbad si Vichy.

In Interiorul PNVNT se pot distinge urmatoarele arii protejate:

  • “Dumbrava” Rezervatia de Stejari ( I IUCN – Uniunea Internationala de Conservare a Naturii) – padure seculara, la 450 m inaltime, stejari cu varste intre 200 si 300 ani, de-a lungul raului Ozana in Vinatori-Neamt.
  • “Codrii de Arama”(IV IUCN) pe dealul Filioru la o inaltime 550-650 m , care include specii de stejar de apx 150 ani vechime.
  • “Padurea de Argint” (IV IUCN) –padure de mesteacan de mai mult 100 ani, la o altitudine de 510 m.
  • Zona speciala de conservare pentru aclimatizarea “Zimbrului European”- in Vinatori-Neamt
  • Zona speciala de conservare pentru specia de brad pur.

Atractia principala este “Zimbrul European”, present in Rezervatia de Zimbri , inca din 1968. Datorita proiectului de “Reintroducere a Zimbrului in Carpatii Romanesti” implementat de Administratia PNVNT, “European Bison” poate fi gasit in semi-libertate pe o suprafata de 180 ha si in libertate in zona Chitele.

Zona PNVNT este declarata Sit Natura 2000.

Parcul Natural Vînători-Neamț cuprinde atât specii de biodiversitate importante cât și o combinație unică de elemente naturale, spirituale și culturale.