Valori Spirituale

Valoarea spirituală a zonei este dată de credința Creștin Ortodoxă. Zona PNVNT este faimoasă prin existența Mănăstirilor și schiturilor Creștin Ortodoxe răspândite pe suprafața Parcului. Sunt aproximativ 50 de biserici, mici schituri și mănăstiri.

Mănăstirea Neamț – cu hramul „Înălțarea Domnului” – a fost construită de Petru Mușat între anii 1375-1391. În timpul Sfântului Paisie Velicikovschi, mănăstirea număra 1.000 de călugări , fiind numită „Marea Lavră” sau „Ierusalimul Românesc”. Biserica a fost reconstruită de Ștefan Cel Mare și finalizată în anul în care armata moldavă a câștigat bătălia împotriva Regelui Ioan Albert (1497).

Următoarele schituri au fost afiliate Mănăstirii Neamț:

·        Icoana Veche – din comuna Vânători-Neamț – la o distanță de aproximativ 6 km față de Mănăstirea Neamț unde o icoană a Maicii Domnului a fost îngropată pe timpul invaziei turcești (1821-1822).

·       Icoana Nouă – din comuna Vânători-Neamț – hramul „Schimbarea la Față”, a fost construită în 1946.

·  Vovidenia – din comuna Vânători-Neamț – cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, a fost construită în anul 1754 de către Episcopul Ioanichie de Roman. Biserica din cărămidă a fost construită între anii 1849 și 1853. Schitul Vovidenia a mai fost denumit și „Altarul din Poiana Liniștii”, aici fiind locul de întâlnire și trăire duhovnicească a mai multor călugări.

·        Bolnița – Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – din comuna Vânători-Neamț – a fost construită de părintele Neonil, starețul, în 1843.

·        Pocrov – din comuna Vânători-Neamț – cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” –construită de Episcopul de Roman – Pahomie – în 1714.


Mănăstirea Secu
– construită în 1602 de către Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigorie Ureche – cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

o   Schitul Nifon aparține de mănăstirea Secu – cu hramul – „Buna Vestire” – a fost construit începând cu 1990.

Mănăstirea Sihăstria – construită la mijlocul sec. al XVIII–lea ca un schit al mănăstirii Secu. Astăzi este o mănăstire importantă cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Episcopul de Huși, Ghedeon a fost cel care a construit mănăstirea inițial. În 1821, turcii i-au dat foc iar mai târziu în 1824, biserica a fost re-construită din cărămidă și piatră de râu.

Următoarele schituri sunt afiliate mănăstirii Sihăstria:

o   Daniel Sihastrul – Stânca lui Coroi– cu hramul sfântului care îi poartă numele și „Sfântul Ilie” – construită între anii 1936-1937.

o   Poiana Lui Ioan – cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” – construită în 1990.

o   Sfântul Mina – în localitatea Dumbrava – în 1990.

 

Mănăstirea Văratec – cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” – a fost construită de către stareța Olimpiada în 1785. Lângă Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” se află mormântul Veronicăi Miclea. Este mănăstirea cu cel mai mare număr de maici (400) din lumea creștin ortodoxă. Aproape de mănăstire se găsesc Codrii de Aramă și Pădurea de Argint.

Mănăstirea Agapia – actuala așezare a fost aleasă în sec. XVII. Un număr de călugări care viețuiau la schitul „Agapia Veche” au coborât și au construit marea mănăstire. La mijlocul sec. XIX Biserica este restaurată și cu această ocazie pictată de către Nicolae Grigorescu. Astăzi este o mănăstire de maici (400 de maici). Lângă mănăstire se află casa memorială Alexandru Vlahuță.

Mănăstirea Sihla – construită în 1730 cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Lângă mănăstire se află Biserica dintr-un lemn cu hramul „Schimbarea la Față” construită în 1763 în timpul domniei Voievodului Ioniță Cantacuzino. Nu departe de această mănăstire se află Peștera „Sfânta Teodora”.

– Mănăstirea Neamț: http://neamt.mmb.ro
– Mănăstirea Sihăstria: http://sihastria.mmb.ro
– Mănăstirea Secu: http://secu.mmb.ro
– Mănăstirea Sihla: http://www.sihla.ro

Parcului Natural Vinatori Neamt: http://vanatoripark.ro