Spiritual Values
-
Valoarea spirituala a zonei este data de credinta Crestin Ortodoxa. Zona PNVNT este faimoasa prin existenta Manastirilor si schiturilor Crestin Ortodoxe raspandite pe suprafata parcului. Sunt apx 50 de biserici, mici schituri si manastiri .
Manastirea Neamt – cu hramul “Inaltarea Domnului” – a fost construita pe Petru Musat intre anii 1375-1391 . In timpul Sfantului Paisie Velicikovschi, manastirea numara 1000 de calugari , fiind numita” Marea Lavra” sau “Ierusalimul Romanesc”. Biserica a fost reconstruita de Stefan Cel Mare si finalizata in anul in care armata moldava a castigat batalia impotriva Regelui Ioan Albert (1497).
Urmatoarele schituri au fost afiliate Manastirii Neamt:
- Icoana Veche – din comuna Vinatori-Neamt – la o distanta de apx 6 km fata de Manastirea Neamt unde o icoana a Maicii Domnului a fost ingropata pe timpul invaziei turcesti (1821-1822)
- Icoana Noua – din comuna Vinatori-Neamt – hramul “Schimbarea la Fata”, a fostconstruita in 1946.
- Vovidenia – din comuna Vinatori-Neamt –cu hramul “Intrarea Maicii Domnului in Biserica”, a fost construita in anul 1754 de catre Episcopul Ioanichie de Roman. Biserica din caramida a fost construita intre anii 1849 si 1853. Schitul Vovidenia a mai fost denumit si “Altarul din Poiana Linistii”, aici fiind locul de intâlnire și trăire duhovnicească a mai multor calugari.
- Bolnita – Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava – din comuna Vinatori-Neamt – a fost construita de parintele Neonil – staretul in 1843.
- Pocrov – din comuna Vinatori-Neamt – cu hramul “Acoperamantul Maicii Domnului” – construita de Episcopul de Roman – Pahomie – in 1714.
Manastirea Secu – construita in 1602 de catre Nestor Ureche, tatal cronicarului Grigorie Ureche – cu hramul “Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”.- Schitul Nifon apartine de manastirea Secu – cu hramul – “Buna Vestire” – a fost construit incepand cu 1990.
Manastirea Sihastria – construita la mijlocul sec. al XVIII–lea ca un schit al manastirii Secu. Astazi este o manastire importanta cu hramul “Nasterea Maicii Domnului”. Episcopul de Huși, Ghedeon a fost cel care a construit mânăstirea inițial. În 1821, turcii i-au dat foc iar mai tarziu în 1824, biserica a fost re-construită din caramidă și piatră de râu.
Urmatoarele schituri sunt afiliate manastirii Sihastria:
- Daniel Sihastrul – Stanca lui Coroi– cu hramul sfantului care ii poarta numele si “Sfantul Ilie” – construita intre anii 1936-1937
- Poiana Lui Ioan – cu hramul “Inaltarea Sfintei Cruci” – construita in 1990
- Sfantul Mina – in localitatea Dumbrava – in 1990.
Manastirea Varatec – cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” – a fost construita de catre stareta Olimpiada in 1785. Langa Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” se afla mormantul Veronicai Miclea. Este manastirea cu cel mai mare numar de maici (400) din lumea crestin ortodoxa. Aproape de manastire se gasesc Codrii de Arama si Padurea de Argint.
Manastirea Agapia – actuala asezare a fost aleasa in sec. XVII. Un numar de calugari care vietuiau la schitul “Agapia Veche” au coborat si au construit marea manastire. La mijlocul sec XIX Biserica este restaurata si cu acesta ocazia pictata de catre Nicolae Grigorescu. Astazi este o manastire de maici (400). Langa manastire se afla casa memoriala Alexandru Vlahuta.
Manastirea Sihla – construita in 1730 cu hramul “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”. Langa manastire se afla Biserica dintr-un lemn cu hramul “Schimbarea la Fata” construita in 1763 in timpul domniei Voievodului Ionita Cantacuzino. Nu departe de aceasta manastire se afla Pestera “Sfanta Teodora”.
– Manastirea neamt: http://neamt.mmb.ro
– Manastirea Sihastria: http://sihastria.mmb.ro
– Manastirea Secu: http://secu.mmb.ro
– Manastirea Sihla: http://www.sihla.roParcului Natural Vinatori Neamt: http://vanatoripark.ro
- Manastirea Neamt
- Manastirea Neamt
- Manastirea Secu
- Manastirea Secu
- Manastirea Secu
- Manastirea Secu
- Manastirea Sihastria
- Manastirea Sihastria
- Manastirea Sihastria
- Manastirea Sihastria
- Manastirea Sihastria
- Schitul Nifon
- Schitul Nifon
- Pestera Sf Teodora
- Pestera Sf Teodora
- Pestera Sf Teodora
- Pestera Sf Teodora
- Poiana lui Ioan
- Poiana lui Ioan
- Schitul Daniil Sihastrul
- Schitul Nifon
- Schitul Sihla
- Schitul Vovidenia
- Schitul Vovidenia
- Schitul Vovidenia
- Schitul Vovidenia
- Schitul Vovidenia