Comemorare Visarion Puiu - Editia I

4 septembrie, 2015

8 August 2014 - Manifestare spiritual-culturală anuală , în 2014 dedicată împlinirii a 50 de ani de la mutarea în veșnicie a Mitropolitului Visarion Puiu, organizată în parteneriat cu Asociația Culturală Vovidenia Neamț, la Schitul Vovidenia, Casa Memorială ”Visarion Puiu” și Centrul Social Cultural ”Sfântul Paisie de la Neamț”

Vineri, 8 august, au avut loc, la Mănăstirea Neamţ şi la Schitul Vovidenia , o serie de manifestări dedicate semicentenarului mutării în veșnicie a Mitropolitului Visarion Puiu.

După oficierea Sfintei Liturghii, s-a desfăşurat, la Centrul Social-Cultural „Sfântul Paisie de la Neamț”, simpozionul „Visarion Puiu, semicentenar”, în cadrul căruia au fost prezentate comunicări, evidențiindu-se personalitatea complexă a ierarhului. Au conferențiat pr. prof. dr. Ion Vicovan, cu tema „Mitropolitul Visarion Puiu și Biserica Ortodoxă Română în perioada de început a regimului totalitar ateu comunist, probleme contextuale”, arhim. Benedict Sauciuc, cu subiectul „Relația Mitropolitului Visarion cu Mănăstirea Neamț, inspector școlar, prof. Elena Preda, Președintele Fundației Culturale „Ion Creangă”, cu prelegerea „Condamnarea la moarte și încercări de reabilitare în lumina caietelor CNSAS”, doctor în istorie Vasile Diaconu, custodele Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, cu tema „Tribunalul Poporului, o instanță judiciară controversată”, pr. Dumitru Valenciuc din Volovăț- Suceava, autorul a numeroase cărți despre istoria Bisericii din Bucovina, pe subiectul „Mitropolitul Visarion Puiu și Facultatea de Teologie din Cernăuți”.

La manifestări au mai participat primarul Comunei Vânători-Neamț, jurist Maria Pietrariu, directorul Parcului Natural Vânători, inginer Sebastian Cătănoiu, directorul Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamț, profesor Carina Cojocariu, profesorii Ion și Rodica Pipirigeanu, precum și alți iubitori de istorie.

Alegeri

Locale 2024

vezi toate

AVIZIER

ELECTRONIC

vezi toate
VÂNĂTORI-NEAMȚ VREMEA

CALENDARUL

ORTODOX

© 2023 Primăria Comunei Vânători-Neamț
Sari la conținut