Comemorari Mihail Sadoveanu - Editia I

4 septembrie, 2015

5 Noiembrie 2014 –Simpozion anual, în 2014 dedicat împlinirii a 134 de ani de la nașterea lui Mihail Sadoveanu, organizată în parteneriat cu Asociația Culturală Vovidenia Neamț, la Casa Memorială ”Visarion Puiu”.

In fiecare an, la Casa Memorială „Visarion Puiu” și Muzeul „Mihail Sadoveanu” de la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț, au fost organizate mai multe manifestări  prilejuite de ziua comemorativă.

În dimineaţa zilei de 19 octombrie, în prezenta a numeroși elevi de la Seminarul teologic din apropiere, dar și de la școlile  din  satele comunei Vânători-Neamț,  însoțiți de profesori,  a fost oficiată dumnezeiasca Liturghie în biserica  Schitului Vovidenia, după care s-a săvârșit slujba parastasului pentru pomenirea scriitorului Mihail Sadoveanu și a familiei sale.

La finalul parastasului, Arhim. Mihail Daniliuc,  egumenul schitului  și custode al muzeului, a arătat importanța slujbei de pomenire pentru cei răposați, fie ei chiar și scriitori,  subliniind că: „această rânduială a devenit o obișnuință pentru noi, în aceste momente comemorative, mai ales că  Sadoveanu și-ar fi dorit să fie înmormântat la Neamț  printre călugări și voievozi. Mihail Sadoveanu ca și ceilalți făuritori de cultură românească, au nevoie nu doar de simpozioane menite să  elogieze viața și opera lor, ci și de  rugăciuni pentru sufletele lor, căci și ei, ca  fiecare dintre noi, au fost supuși încercărilor, ispitelor și chiar scăderilor inerente  unei vieți pământești. Din această perspectivă slujba parastasului este un act de cult și de cultură deopotrivă.

Alegeri

Locale 2024

vezi toate

AVIZIER

ELECTRONIC

vezi toate
VÂNĂTORI-NEAMȚ VREMEA

CALENDARUL

ORTODOX

© 2023 Primăria Comunei Vânători-Neamț
Sari la conținut