Vînători-Neamț, Romania

Joc si voie buna in Tinutul Zimbrului

18 august, 2015

Vânătorenii și invitații lor au hotărât să se adune iarăși într-un loc de un pitoresc aparte, într-o superbă poiană aflată la marginea unei păduri falnice, în zona Schitului Braniște. Așa cum fac de zece ani, astfel că au ajuns la o ediție aniversară a Zilelor Comunei Vânători-Neamț. Eveniment bine organizat și marcat cum se cuvine, cu multă bucurie și distracție cât cuprinde.

Au fost prezenți oaspeți de seamă, din întreaga țară, dar și de peste Prut. Au răspuns invitației primăriței Maria Adriana Petrariu: prefectul de Neamț – Vlad Angheluță, vicepreședinții Consiliului Județean Neamț – Emilia Arcan și Dan Manoliu, împreună cu mai mulți consilieri județeni. Și un mai vechi prieten al vânătorenilor, doctorul Mircea Buruean, șeful Secției radiologie de la Spitalul Târgu Mureș, care nu putea lipsi de la acest eveniment de suflet. Nici nu se putea altfel, fiind și foarte mândru că a fost primul care a primit Diploma de „Cetățean de onoare“ al comunei Vânători-Neamț, la ediția de acum 10 ani.

Mediul universitar a fost reprezentat de Tatiana Puiu, decanul Facultății de Științe Economice din Bacău, și de Mihai Lazăr, rectorul Universității de Istorie din Suceava, fiul al satului Vânători-Neamț.

De peste Prut, la evenimentul aniversar de la Vânători-Neamț au luat parte senatorul Vasile Grozavu și Natalia Rotaru, prefectul de la Ungheni. Între oaspeți s-au aflat și reprezentanți ai Forumului Montan, Filiala Neamț, ai Asociației de Turism „Valea Ozanei“ și ai Grupului de Acțiune Locală – GAL „Ținutul Zimbrului“.

Cadru natural a fost cum nu se poate mai nimerit pentru desfășurarea manifestărilor cultural-artistice și religioase dedicate deja tradiționalei serbări câmpenești „Joc și voie bună în Ținutul Zimbrului“.

Însă până să înceapă cu adevărat petrecerea, pentru vânătoreni au mai fost organizate și alte manifestări științifice și sportive. Miercurea trecută a avut loc „Ziua zimbrului“, eveniment desfășurat la Centrul de vizitare al Parcului Natural Vânători-Neamț.

De asemenea, duminica trecută, la ora 11, la Stadionul comunal „Zimbrul“ s-au desfășurat mai multe întreceri sportive la care au participat elevi din zona Neamț.

Însă în ziua de sărbătoare din acesta an, imediat după orele prânzului, așa cum creștinește se obișnuiește, în deschiderea manifestărilor dedicate Zilei Comunei Vânători-Neamț, un sobor de preoți de la mănăstirile și bisericile din comună a săvârșit o slujbă de binecuvântare pentru toți cei prezenți la sărbătoarea comunei. A fost rostită o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat peste locuitorii comunei Vânători-Neamț, dar și pentru ca, pe mai departe, să reverse harul său cel mântuitor, milă, pace și binecuvântare.

Ținutul Zimbrului, sub „asediul“ distracției

În Ținutul Zimbrului a urmat un moment de-a dreptul impresionant, foarte emoționant. Primărița Maria Adriana Petrariu a invitat pe scenă, spre a fi felicitate, cuplurile care aniversează 50 de ani de căsnicie, dar și pe cei mai tineri cetățeni ai comunei, spre a fi sărbătoriți copiii născuți în anul 2015. Nu au fost uitați nici elevii cu rezultate meritorii obținute în anul școlar 2014-2025. A urmat lansarea de carte a autoarei Olga Caia și o expoziție de pictură realizată de Angelica Lungu.

După care s-a dat startul programului cultural-artistic generic intitulat „Joc și voie bună în Ținutul Zimbrului“. La reușita manifestărilor au contribuit: Corul „Vânătorii lui Ștefan cel Mare“, dirijor Cristina Petrariu, Corul Schitului Vovidenia, Corul „Bazil Anastasescu“ din Târgu Neamț, dirijor Eugenia Tiugea, dar și spectacolul susținut de elevii școlilor din comuna Vânători-Neamț.

La muzică populară ne-au încântat cu vocile lor cristaline Iustina Cucoș, Liviu Sîngeap, Iustina Ipate și Gabriela Ujică, iar la muzica ușoară au fost îndelung aplaudați Lica Flaviana și Gheauru Vasilica. Pe scenă a evoluat Grupul vocal-instrumental „Muguri Noi“ – instructor Nadia Sîngeap, Trupa de dans modern „Dinamic“ – instructor Diana Paga, precum și Trupa de teatru „Zimbrișorul“ din Vânători-Neamț – instructor George Marici.

Au încântat publicul spectator cu deja consacratele lor melodii Grupul Folcloric „Dor Vânătorean“ junior și Grupul Folcloric „Dor Vânătorean“ – instructori Ioan și Claudiu Luchian, precum și Ansamblul folcloric „Izvoarele Borcuțului“ din Borca, instructori Dumitru Bălăceanu și Alina Budăi. Publicul a avut posibilitatea să urmărească și creații vestimentare realizate de Felicia Aron.

Invitați speciali au fost Polina Gheorghe, Mario Buzoianu, Ansamblu folcloric „Ștefan Vodă“, din Căpriana, Republica Moldova, Alina Eremia, Ion Suruceanu, din Republica Moldova și Deep Central.

Prezentarea întregii manifestări cultural-artistic dedicate Zilei Comunei Vânători-Neamț a fost realizată de Polina Gheorghe. Cântecul, jocul și voia bună care s-au „încins“ în Ținutul Zimbrului au ținut până târziu în noapte, când vânătorenii și invitații lor a admirat un feeric foc de artificii.

De peste Prut, un dar simbolic: sabia lui Ștefan cel Mare

Vasile Grozavu, senatorul de la Chișinău, le-a făcut vânătorenilor și în acest an o supriză plăcută. Iată și cu ce „ispravă“ s-a prezentat de această dată: „Vă spun bun găsit tuturor! Multă lume deja mă cunoaște, am mai fost pe la dumneavoastră, v-am urat de bine, de sănătate, ca peste un an să ve revedem la acest eveniment.

Sunt aici pentru că eu vă iubesc, vă stimez foarte mult. Vă doresc un an fericit, plin de belșug și Dumnezeu să vă aibă pe toți în pază!

Anul trecut am avut ocazia să înmânez Primăriei Vânători-Neamț, pe această scenă, harta României Mari. Astăzi, vin în continuarea ideii de anul trecut, aceea de a păstra cultura, istoria, pâmânturile neamului românesc. În această zi solemnă pentru comuna dumneavoastră, am adus și eu un mic dar, unul simbolic, pentru ca acea hartă a României Mari s-o aveți cu ce o păzi, s-o apărați. Ștefan cel Mare, cu sabia lui, în 47 de războaie a măcelărit tot ocupantul pe aceste meleaguri. Noi, românii de dincolo de Prut, am imitat o sabie a lui Ștefan cel Mare. Numai că în conținutul ei nu mai este mercurul, cum era în sabia lui Ștefan cel Mare, ci o băutură splendidă… Asta ca sabia să taie pe cel dușman, iar conținutul ei – băutura – să primească oaspeții, oamenii doritori de bine acestui neam“.

În aplauzele publicului, sabia lui Ștefan cel Mare a trecut din mână în mână, la cei aflați pe scenă, oaspeții primăriței Maria Adriana Petrariu.

Ample programe de dezvoltare: investiții realizate, în derulare și proiecte în verificare

Maria Adriana Petrariu este un primar cu ștate vechi, cu multă experiență în administrația publică locală. Dovadă că a știut cum să-și prioritizeze investițiile incluse în amplu program de dezvoltare economico-socială a comunei Vânători-Neamț. Împreună cu primărița Maria Adriana Petrariu am trecut în revistă investițiile finalizate, investițiile în derulare, dar și proiectele aflate la verificare pentru a primi verdictul în privința finanțării.

Am aflat despre reabilitarea pășunilor, implementarea proiectului Roma și Vânători-Neamț. Un alt proiect vizează măsurile referitoare la managementul speciilor de păsări de interes comunitar din Parcul Natural Vânători-Neamț și implicarea comunității locale. Au fost realizate velodromul și piste de biciclete, dar și modernizarea drumurilor comunale spre Casa memorială „Mihail Sadoveanu“, Nemțișor și Lunca-Nemțișor.

E timpul de acțiune!

Au fost făcute referiri la punerea în operă a sistemului de management de mediu și a directivelor europene specifice administrației locale Vânători-Neamț. Dar și la Ținutul Zimbrului, un model de conservare a biodiversității din această zonă, integrare religioasă europeană, ca factor de stabilitate și dezvoltare în Europa de Sud-Est.

Un alt program important este proiectul integrat care cuprinde: alimentare cu apă curentă și stație de captare în satele Lunca și Nemțișor; canalizare menajeră și stație de epurare în satele Lunca și Nemțișor; modernizarea infrastructurii sociale în comuna Vânători-Neamț prin renovarea construcției existente, înființarea și dotarea spațiului destinat programului educaționale „after school“; promovarea culturii tradiționale-locale prin intermediului Ansamblului folcloric „Dor vânătorean“ din comuna Vânători-Neamț.

Au fost amintite și construcțiile și reabilitarea de locuințe pentru comunitatea romă. Realizarea rețelei naționale a experților locali romi, a mecanismului de sprijin în implementarea măsurilor de incluziune socială a romilor, a grupului vulnerabil expus excluziunii sociale. Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forței de muncă. Crearea Rețelei de Dezvoltare Rurala – CAIR (Centre de Asistență și Informare Rurală).

Proiecte în derulare și în verificare

Un astfel de proiect este cel de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă uzată din Vânători-Neamț, cel al sistemului de management integrat al deșeurilor și sistemul informatic integrat pentru gestionarea activității și a serviciilor de administrație publică. De asemenea, trebuie menționat Programul „Copii și tineri în situații de risc, cu inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și promovarea incluziunii sociale“, proiect finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European.

Proiectele aflate în verificare sunt Campusul școlar Vânători-Neamț și modernizările de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costache“ Neamț.

 

Maria Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători-Neamț: „Împreună, să fim mai buni și mai îngăduitori, să fim mai permisivi unii cu ceilalți!“

„Bine ați veni la cea de a zecea ediție a Zilei Comunei Vânători-Neamț: «Joc și Voie bună în Ținutul Zimbrului». Orice lucru bine făcut îl începem cu o rugăciune la bunul Dumnezeu. Evenimentul de astăzi îi începem cu o slujbă dedicată Sfintei Teodora de la Sihla, ocrotitoarea localității Vânători-Neamț, cea care ne poartă de grijă și ne sfătuiește atunci când avem nevoie. Noi trebuie să fim uniți pentru ca, împreună, să fim mai buni, să fim mai îngăduitori, să fim mai permisiv unii cu ceilalți, în așa fel încât bunul Dumnezeu să ne ajute, să ne înțelepțească, să ne dea putere atunci când avem nevoie!

Vă mulțumesc din suflet că sunteți prezenți la ziua comunei noastre, ca să ne bucurăm împreună, să ne distrăm, localnici și invitați de seamă. Din toată inima, vă doresc multă sănătate, putere de muncă, bună înțelegere și spor în toate!“

Tina CONDREA

Sursa: Ziarul Ceahlaul: http://ziarulceahlaul.ro/zilele-comunei-vanatori-neamt-joc-si-voie-buna-in-tinutul-zimbrului/

Tina -Vânători foto 2 Tina-Vânători foto 7 Tina-Vânători, foto 1 Tina-Vânători, foto 6 Tina-Vânători, foto5 Tina-Vânîtori, foto 4

AVIZIER

ELECTRONIC

vezi toate
VÂNĂTORI-NEAMȚ VREMEA

CALENDARUL

ORTODOX

© 2023 Primăria Comunei Vânători-Neamț
Sari la conținut