Vînători-Neamț, Romania

Rolul Manastirii Secu in viata religioasa a Tarii Moldovei - Editia I

4 septembrie, 2015

18-19 septembrie 2014 - La Mânăstirea Secu din județul Neamț a avut loc, în perioada 18-19 septembrie 2014, Simpozionul național „Rolul Mânăstirii Secu în viața religioasă a Țării Moldovei“, ediția a III-a. Evenimentul s-a derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a debutat cu o slujbă de Te Deum. Moderatorul simpozionului a fost pr. dr. Florin Tuscanu, directorul Centrului de Pelerinaje al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Dupa alocuțiunile invitaților veniți din toată țara, a fost vernisată de catre ing. Viorel Nicolau expozitia foto-documentara de cartofilie „Manastirea Secu in vechi carti postale ilustrate“. In cea de-a doua zi a simpozionului, dupa Sfanta Liturghie, au fost expuse comunicari de catre istorici, cercetatori, profesori, arhitecti si preoti din tara noastra si din Republica Moldova. „Consideram ca aceasta editie si-a atins scopul, reusind sa adune noi contributii istoriografice deosebit de valoroase pentru istoria locala, cu precadere pentru Manastirea Secu“, a spus pr. dr. Florin Tuscanu.

Simpozionul  național „Rolul Mănăstirii Secu în viaţa religioasă a Ţării Moldovei" s-a desfăşurat la iniţiativa părintelui arhimandrit Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, şi cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul, organizat împreună cu Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional al Judeţului Neamţ şi Complexul Muzeal "Moldova" Iaşi, s-a bucurat de prezenţa exarhilor de zonă din Arhiepiscopia Iaşilor, a unor distinşi specialişti în istorie, arhitectură şi arheologie, dar şi cercetători invitaţi din Republica Moldova, prilej cu care s-a încheiat şi un protocol de colaborare, în baza căruia grupe de studenţi din Basarabia vor putea efectua stagii de practică pe şantierul arheologic sistematic de la Mănăstirea Secu.

Printre participanţii prezenţi la prima ediţie a acestui simpozion s-au numărat pr. prof. Daniel Niţă Danielescu, delegat al IPS Teofan, prof. univ. dr. Ioan Caproşu, de la Facultatea de Istorie din Iaşi, pr. prof. Constantin Cojocaru, şi experţi în arheologie şi arhitectură, precum prof. Costică Asăvoaie, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie Iaşi, prof. dr. Gheorghe Postică de la

Universitatea Liberă Internaţională Moldova- Chişinău, dr. Ion Tentiuc de la Institutul de Arheologie Chişinău sau dr. Ion Tentiuc de la Institutul de Arheologie din Chişinău. „Prin intermediul acestui simpozion dorim să facem cunoscută istoria Mănăstirii Secu și în special cea a schitului Nifon, care aparține tot de Mănăstirea Secu. Schitul Nifon este amplasat la nord de Mănăstirea Secu, la mică depărtare de locul vechiului schit, unde momentan se fac lucrări arheologice din dorința de a îmbogăți istoria vechiului așezământ de cult păstorit de starețul Nifon Udrea Trotușeanul”, a declarat arhim.Vichentie Amăriei, stareţul Mănăstirii Secu.

Simpozionul național„Rolul Mănăstirii Secu în viaţa religioasă a Ţării Moldovei” a fost realizat pentru documentarea şi popularizarea sitului arheologic Vechiul Schit Nifon al Mănăstirii Secu care s-a derulat până în prezent în trei ediții: Ediţia I, Mănăstirea Secu, 25-27 mai 2012, Ediția a II a – 26-27 septembrie 2013 și Ediția a III a – 18-19 septembrie 2014. A fost realizat și un reportaj de către TVR Iaşi, în luna noiembrie 2012 întitulat „Taina îngropată în Poiana lui Nifon”, difuzat ulterior pe postul TVR 3.

Prin acest simpozion s-a dorit conștientizarea contribuției Mânăstirii Secu atât la viața culturală cât și la viața spirituală a Moldovei. Încă de la prima ediție a acestui simpozion s-a încheiat un protocol de colaborare cu cercetătorii invitaţi din Republica Moldova în baza căruia studenţi din Basarabia vor avea posibilitatea să efectueze stagii de practică pe şantierul arheologic de la Mănăstirea Secu.

Momentan, se fac lucrări arheologice din dorinţa de a îmbogăţi istoria vechiului aşezământ de cult păstorit de stareţul Nifon Udrea Trotuşeanul.

AVIZIER

ELECTRONIC

vezi toate
VÂNĂTORI-NEAMȚ VREMEA

CALENDARUL

ORTODOX

© 2023 Primăria Comunei Vânători-Neamț
Sari la conținut