Ziua Zimbrului – 2014

14 August 2014 – Eveniment anual, organizat în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Vânători Neamț și Fundația ECOSILVEX 2000, la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț.

Prezentări interesante despe ecoturismul din Ținutul Zimbrului, degustări de bucate tradiționale gătite de copii folosind slatină în loc de sare, zimbrișori botezați, surprize artistice. Astăzi, 14 august, Administrația Parculului Natural Vânători Neamț a sărbătorit Ziua legendarului mamifer, alături de colaboratori și de prietenii zimbrului, marcând astfel și 16 ani de activitate.

Printre invitați s-au numărat Daniel Harpa- primarul de Târgu Neamț, Maria Petrariu- primarul comunei Vânători- Neamț, comisar dr. Josanu Vitalie, Rocsana Josanu- șefa Direcției Județene pentru Cultură Neamț, reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmerie Neamț, Tincuța Ciubotariu- președinte al Asociației Meșteșugarilor „Nemțeanca”, arhim. Mihail Daniliuc- egumenul Schitului „Vovidenia”, directorul Parcului Natural Ceahlău, s.a.

Manifestarea a inclus în acest an și întâlnirea de deschidere a proiectului ‘Ecoturism în Ținutul Zimbrului”, implementat de către Asociația „Ținutul Zimbrului” și finanţat prin intermediul programului Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinaţiilor de Ecoturism din România, un program comun al Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.

După prezentările realizate de Geanina Fedeleș – președinte al Asociației Ținutul Zimbrului și Sebastian Cătănoiu- directorul Administrației Parcului Natural Vânători , invitații au urmărit cu zâmbetul pe buze surprizele artistice pregătite de minunații copii de la Ecomil, Ozana 2000.

Tot de Ziua Zimbrului s-a desfășurat activitatea finală a proiectului „Ținutul Zimbrului – Sarea în bucate”,implementat de către Fundația Ecosilvex 2000 Piatra Neamț și finanțat în cadrul Programului Spații Verzi, Componenta Arii Naturale Protejate, de către MOL România în colaborare cu Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc. Copiii s-au întrecut în arta culinară și și-au demonstrat iscusința în pregătirea bunătăților tradiționale.

Din cele 100 de propuneri primite de la copii, au fost aleși și nașii de botez ai celor trei pui de zimbru fătați anul acesta în Parcul Natural Vânători.